Pomembni nasveti za nakup čistilne naprave

Imate vprašanje? Želite ponudbo? Stopite v stik preko kontaktnih podatkov!

Nasveti za izbiro čistilne naprave


Izbira prave čistilne naprave je za uporabnika težka odločitev. S takimi odločitvami se ne srečujemo najpogosteje, saj najpogosteje uporabnik kupi napravo le enkrat v življenju. Odločitev nam še otežujejo mnogi ponudniki z različnimi proizvodi, nadgradnjami teh proizvodov in podobno. Iz dolgoletnih izkušenj vam bom poskusil zadevo predstaviti bolj poljudno in razumljivo. V opis ne bom vključil nobenih kemičnih procesov in drugih izračunov, saj je moj namen poenostavitev izbire.


Pomembni faktorji kateri vplivajo na dobro ali slabo izbiro čistilne naprave.

Funkcionalnost učinkovitost čistilne naprave:

Že sam nakup čistilne naprave je velik korak proti čistejšemu okolju (predvsem podtalnica), zakaj ne bi te izbire še bolj izkoristili in izbrali tako napravo, ki je že sama zasnovana tako, da doseže visok učinek čiščenja. Iz ekoloških trendov preteklih let lahko razberemo, da je zakonodaja vse bolj in bolj stroga; v prihodnje lahko zagotovo trdimo, da se bo ta trend nadaljeval. Zato izberimo tako čistilno napravo, ki bo presegala trenutne standarde. Toda, zakaj? Obstaja možnost, da kupite proizvod, ki ravno »ujame« trenutne standarde, čez nekaj let se bodo standardi zaostrili in možno je, da vaš tip čistilne naprave ne bo več dovoljen ali celo prepovedan za uporabo.

Proizvajalec in kvaliteta čistilnih naprav:

Čistilne naprave se proizvajajo v mnogih državah, tako izven kot v Evropski uniji. Ker je trg po večini odprt, se ti izdelki znajdejo tudi pri nas. Mislim, da ni potrebno omenjati katere države proizvedejo kvaliteten izdelek in katere ne. Tukaj ne mislimo samo na čistilne naprave, mišljenje lahko razširimo na skoraj vsak proizvod, npr. avtomobili, stroji, gospodinjski aparati, idr. Brez oklevanja lahko omenim, da je oznaka »made in Germany« v ospredju tako pri nas, kot tudi po svetu. Dober proizvajalec bo odslužen proizvod uporabniku celo odkupil, če bo slednji bil primoran priključiti se na javno omrežje.

Materiali čistilnih naprav, predvsem posod:

Materiali čistilnih naprav so najbolj obremenjeni med uporabo iz skoraj vseh vidikov. Čistilna naprava mora kljubovati kemijskim (izmenljiva pH vrednost medija v notranjosti), mehanskim (premiki zemljine okoli naprave, vožnja čez napravo) in termičnim (toplotnim) vplivom (zima – poletje). Na te vplive mora naprava biti odporna vsaj 30 ali več let.

Najpogosteje je posoda ( greznica ) čistilne naprave narejena iz plastičnih mas ali betona.

Prvi razred kakovosti: Nedvomno je, kot najbolj odporna, betonska greznica. Z uporabo visokokvalitetnega betona lahko dosežemo odpornost proti večini kemičnih sredstev, ki jih imajo gospodinjstva. Betonski pokrovi so iz vidika varnosti tudi boljši. Ti vidiki so: velika masa, ki onemogoča dviganje vsakemu mimoidočemu (otroci!) in boljše mehanske lastnosti.

Drugi razred kakovosti: Plastične posode so najpogosteje izdelane iz polietilena in poliestra. Posode izdelane iz enega kosa z debelino sten od 8 mm naprej lahko označimo kot najboljše v svoji kategoriji, potrebna pa je večja pazljivost pri vgradnji kot pri betonski greznici. Ob zasutju potrebujemo pesek in, v primeru vožnje preko, še razbremenilno betonsko ploščo. V slučaju visoke podtalnice pa je potrebno dodatno sidranje posode ( greznice (sicer bi izplavala, kot žoga na vodi)).

Tretji razred kakovosti: Bolj labilne in kratkotrajne so čistilne naprave z tanjšimi stenami; pod 8 mm. Te vgradimo podobno kot prej omenjene, bistveno bolj pa moramo biti pazljivi pri vgradnji, saj se deformacija zgodi ob manjši sili. Tukaj lahko stroški bliskovito narastejo!

Četrti razred kakovosti: Najšibkejše so seveda še tanjše posode (debelina stene manjša od 5 mm). Tako posodo spoznamo takoj, ko jo premaknemo. Zdi se nam kot velik balon. Brez težav lahko takšno posodo primejo dva ali trije možje in jo postavijo v jamo. Pri takih izvedbah lahko pričakujemo življenjsko dobo nekaj let pod minimalnimi obremenitvami.

Še slabša varianta je posoda zvarjena iz tankih polietilenskih plošč z velikim številom malih prekatov itd. – pokanje zvarov, sprememba oblike itd. Pokrov posode vseh posod iz plastičnih mas, mora biti dodatno zavarovan zaradi varstva majhnih otrok.

Velikost posode čistilne naprave:

Na trgu najdemo velikosti, ki se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo. Proizvodi nemških dežel imajo v osnovi večje volumne, saj je njihova zakonodaja (DiBt Berlin (nemški inštitut za gradbeništvo)) poskrbela za najmanjši volumen posode na uporabnika, tu se na različna testiranja ne obračajo. V Nemčiji in Avstriji se prodaja čistilne naprave, katera so bile potrjena le s strani laboratorijskih testov, ne dovoli. Zato se čistilna naprava letno praktično pregleda pri vsakem uporabniku. Neprimerni sistemi se ne vgrajujejo zaradi rednih kontrol komunalnih podjetij, katera prepovedujejo uporabo neustreznih proizvodov. V Sloveniji temu za zdaj še ni tako. Primer: 1200 l posoda za 8 oseb; taka posoda bi se napolnila z muljem v nekaj tednih. Tako so take naprave stalno zamašene, lastnikom pa se zdi, da več časa preživijo ob čistilni napravi kot doma (naj omenimo tudi smrad in umazanijo). Večje naprave so v startu res neznatno dražje, vendar pa se na vse muke, ki bi jih lahko doživeli, dodaten vložek izplača. Ne pozabimo tudi na daljše intervale praznjenja (čistilne službe je tudi potrebno plačati), čiščenje okolice, ponovni zagon ipd.

Tehnične komponente pri modelih s stisnjenim zrakom in elektroniko:

Podobna stvar kot pri materialu posod je tudi tukaj – bolj kvalitetne komponente kot bomo izbrali, dlje nam bodo služile. Za trajno delovanje je pomembno tudi kam vgradimo elektronske komponente, v vlažnih razmerah nam bodo gotovo manj časa zdržale kot v suhih. Elektronske komponente so v veliki meri odgovorne za delovanje in dober učinek čiščenja, kar ne smemo zanemariti. Če imamo vgrajeno t.i. pametno elektroniko – t.j. elektroniko, katera beleži podatke in se na podlagi njih prilagodi uporabniku, je to še dodaten plus za nas, saj konstantno vpihovanje zraka porabi preveč energije. Indikator za morebiti slabše dele je ta, da nam proizvajalec priloži rezervne dele zraven že pri nakupu. Predstavljajte si nakup avtomobila, kot rezervni del pa je dodan bat, tesnila itd. Naprave z električnimi deli neposredno v vodi (aeratorji, črpalke) so najpogosteje vzrok za pogoste zamašitve in dodatne visoke stroške. Prav tako čistilne naprave z velikim številom majhnih prekatov niso najboljša rešitev, saj so pogosto tarča zamašitev. Poleg nakupa teh naprav pogosto dobimo dodatna navodila, kaj sme in kaj ne sme zaiti v odpadno vodo, pogosto so zraven tovrstnih naprav priložena dodatna sita in filtri – še en indikator morebitno slabšega izdelka; sita je potrebno prazniti. Kam s to umazanijo in kdo naj to izvaja?

Čistilne naprave brez podpore električne energije

Na tržišču opazimo mnogo takih proizvajalcev, čeprav pa prevladujejo tisti s podporo električne energije. Naprava brez podpore električne energije je na prvi pogled pravi »čudež tehnike«, vendar se kaj kmalu to navdušenje izgubi, ko spoznamo osnove delovanja take naprave. Po grobi analizi trga razberemo, da je večina brez – električnih naprav veliko dražja kot s podporo elektrike. Naredimo krajši izračun: Sodobna čistilna naprava s podporo elektrike porabi letno okoli 5 € na osebo. V 10 letih s 4 uporabniki bi strošek znesel približno 200 €. Že s samo primerjavo 10 let – 200 € in strošek brez – električne naprave, ki v začetku znaša tudi mnogo več kot 200 €, razliko v ceni ne nadomestimo, niti v 30 letih. Ne smemo pozabiti, da mnoge čistilne naprave, brez podpore električne energije, potrebujejo za delovanje dodatne kemične substance, to je tudi strošek, tako za nas, kot za naravo. Brez dodajanja teh kemičnih substanc pa ne dosežemo želenega učinka. Eden izmed dodatnih stroškov je tudi menjava nosilcev mikroorganizmov, t.i. »lava – kamenja«, ipd. Dolgoročnih izkušenj na trgu še ni, zato ne moremo napovedati kako se bo taka naprava v celotni življenjski dobi obnašala. V razmišljanje pa tudi sledeče: morda pa bodo v nekaj letih kemične substance, ki jih sedaj dodajamo v čistilno napravo, prepovedane? Kaj potem? Spet stroški z zamenjavo naprave; le zaradi tistih nekaj evrov električne energije, ki bi jih dodatno porabili. Meni poznane čistilne naprave brez podpore električne energije so vgrajene v plastične posode, te pa smo že opisali v poglavju materiali čistilnih naprav.

Garancije in servisi

Tudi čistilne naprave morajo imeti predpisane ustrezno dolge garancijske roke. Na trgu je mogoče opaziti veliko prodajalcev, ki na predpisane garancijske roke da še dodatne garancijske roke, kot argument za boljšo prodajo. Tu moramo biti zelo pazljivi, da ne kupimo izdelka s 3 – minutnim premislekom, ker prodajalec daje »sejemsko garancijo«. Veliko prodajalcev ustanovi kratkoročna podjetja, zaradi tega so potem tudi obljube zelo velike, čez nekaj let pa podjetje ne obstaja več. Kupcu svetujemo, da naj prej preveri pri proizvajalcu, kakšni so garancijski roki, kakšno je stanje podjetja na trgu in kakšne izkušnje imajo uporabniki s proizvodom tega podjetja.. V kolikor so navodila zelo dolga, nerazumljiva, pogoji za garancijo pa zelo komplicirani, je zelo verjetno, da bomo od tega prodajalca kupili nekvaliteten proizvod. Na vsakem kvalitetnem proizvodu je tudi serijska številka, tehnični podatki posode in proizvajalec. V tem primeru vsaj vemo kam se je možno obrniti, ko gre kaj narobe. Dober proizvajalec jamči za svoje proizvode s svojimi jamstvi tudi, če podjetje prodajalca ne obstaja več.

Cena čistilne naprave

Vsekakor je cena tudi ključen dejavnik pri izbiri. Ne glede na to koliko ima kupec pod palcem, bo vedno bolj privlačna cenejša ponudba; to velja za vse izdelke. Najboljši proizvod je tisti, ki ima najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Po mojem mnenju ni dobro gledati na čim cenejši proizvod, raje kakšen evro več, pa bo »dalj časa mir v hiši«. Dolgoročnost naložbe je tudi eden izmed ključnih dejstev. Druga dejstva, katera morajo biti upoštevana, poleg v besedilu že navedenih so: težavnost vgradnje, dodatni materiali, zahteva po strokovnem osebju, izbira primerne lokacije …


Upam, da sem uspel prinesti kanček transparentnosti pred nakupom vaše čistilne naprave. Rad bi še enkrat omenil, saj je to zelo pomembno, čistilna naprava je stroj z zelo težkim delom čez celotno življenjsko dobo, ta doba pa mora gotovo znašati preko 30 let. To zmorejo le ustrezne čistilne naprave, izberite pravo, saj je v današnjem času kvaliteta že redkost.

Bojan Bauman, Aqua Tehnika, (za dodatna vprašanja) bojan@at-maribor.si


Ta dopis je namenjen potencialnim kupcem čistilne naprave. V primeru, da sem komu stopil na žulj, se iskreno opravičujem. Prepričan sem, da kupci smejo vedeti kaj kupujejo!


Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.